* خصوصیات یک قافله ی حج * قسمت دوم
بسمک یا هادی المضلّین:
*******************
کاروان سالار :
🔅 دوّمین خصوصیتی که قافله حج دارد این است که محتاج یک قافله سالار ظاهری است. این شخص کسی است که راه را میشناسد و به منازل بین راه آگاه است و میتواند حجاج را از میان بیابانها عبور دهد و به شهر مکّه برساند. البته در خود مکّه هم کسی نیاز است که مناسک و اعمال را به او یاد بدهد.
◀️ همچنین حجاج ، محتاج یک قافله سالار معنوی هم هستند که آن قافله روحانی را که به سوی خدا به راه انداختهاند هدایت کند و به خدا برساند. لذا حاجی لازم است یک شخص صاحبدل که خود، سیر الی الله را انجام داده و به خدا رسیده را همراه داشته باشد که او را آگاه کند و قدم به قدم اعمال حج را برای او تفسیر کند و حقایق این اعمال را به او بیاموزد و قلب او را در تصرف خود داشته باشد تا میل به دنیا نکند و به او بفهماند که چه باید بکند که حجّش مورد قبول خداوند قرار گیرد.
⚠️ البته باید دانست که ملاک قبولی عمل، خلوص آن است. انسان از اول نیت کند که این عمل را فقط برای خدا انجام میدهم و تا آخر هم در انجام عمل امیال خودش را و امور دیگر غیر خدا را شریک نسازد.البته این کار بسیار دشوار است و کم کسی از عهده آن برمیآید. لذا حاجی کسی را میخواهد که این مسائل را برایش متذکر شود.
🔸 حاجی با هر عملی که انجام میدهد، مقامی از مقامات ملکوتی را میپیماید تا به خدا برسد و خدا گونه شود. به هر مقامی که میرسد از رذیلهای از رذایل اخلاقی بیرون میآید و در عوض به فضیلتی از فضایل اخلاقی دست مییابد.
🔹 از آنجا که طی طریق الهی بدون راهنما ممکن نیست، پس حجاجی که قافلهای را از ارواح و قلبهای خود تشکیل دادهاند، باید یک قافله سالار معنوی هم داشته باشند.
✅ به چنین قافلهسالاری، «قافله سالار طریقت مرتضویه» گویند. بنابراین قافله «إخوان الصفا» را «قافله سالار طریقت مرتضویه» لازم است.
*************************
حضرت علامه ذوالفنون مروجی سبزواری
سلسله بیانات « اسرار حج »